Kraamtijd

De eerste 40 dagen na de geboorte zijn van groot belang op verschillende vlakken. 

Na de kraamtijd van 8 dagen (in Nederland) of na thuiskomst uit het ziekenhuis (in België) kan ik jullie in de 5-6 weken daarna ook nog komen ondersteunen. Als kraamvrouw zijn deze eerste 40 dagen na de geboorte heel belangrijk voor het herstel. Je mag vooral heel veel rusten, want het lichaam herstelt in rust. Vergeet niet dat je binnen in je een grote wonde hebt: waar de moederkoek zat. Dit heeft tijd nodig om te herstellen en dat gebeurt het beste in rust. Stel je eens voor dat deze wonde op je rug zat, dan zou je ook verplicht rustig aan moeten doen, toch? 🙂

Ook de hechting met jullie kindje krijgt hier een centrale plaats: door jullie te ontlasten van bepaalde taken is er maximaal ruimte voor herstel (van lichaam en geest) en hechting. Een nieuw patroon heeft 40 dagen nodig om zich te zetten, en laat het nieuwe ouderschap nu zo’n patroon zijn waar je zeker de tijd voor mag nemen om dat te laten landen.

De zorg kan bestaan uit het maken van maaltijden/opzetten mealtrain, op eventuele andere kinderen passen, huishoudelijke taken, boodschappen doen, massage’s geven, een luisterend oor zijn… Alles gebeurt in overleg.

De zorg word verleend in blokken van 4 uur. Je kan zelf kiezen hoeveel dagen, maar 3 dagen per week van 4 uur is de standaard (maar geen verplichting uiteraard).

De kostprijs is 40 euro per uur (exclusief eventuele kosten voor boodschappen, reiskosten, parkeerkosten…)

Natuurlijk ontmoeten we elkaar ook al een keer tijdens de zwangerschap, om te kijken of er een klik is en om al de nodige dingen door te spreken.