Doula?

Als doula ben in een vast gezicht van zwangerschap tot pospartum.

Een doula [doela] is een ervaren en kundige vrouw. Het woord komt uit het Oud-Grieks en betekent “dienende vrouw“. Ik zal jullie bijstaan op fysiek, emotioneel en mentaal vlak en dit al vanaf de zwangerschap, daarna gedurende de hele bevalling en ook nog tijdens de kraamtijd. Hierdoor ben ik een vast gezicht gedurende die hele periode dat je vaak toch wel eens wisselende gezichten kan zien: verschillende vroedvrouwen/verloskundigen in een praktijk (waarvan je nooit zeker weet ‘de welke’ bij je bevalling zal zijn), misschien word je wel om een medische reden naar het ziekenhuis gestuurd… Maar altijd zal ik, als doula, er zijn, jullie houden me op de hoogte (als jullie dat willen) zodat ik jullie kan steunen tijdens het hele proces. We vertrouwen elkaar.

Voor alle duidelijkheid: een doula is er niet voor het medische. Op deze manier zal de begeleiding dan ook plaatsvinden: niet-medisch. Ik zal jullie wel veel informatie geven om jullie inzicht in keuzes te geven. We zullen veel samen bespreken zodat ik jullie wensen ken, we bouwen vertrouwen op. We worden een team!! Tijdens de bevalling blijf ik continu aan de zijde van de barende vrouw en haar partner. Er wordt alles aan gedaan om de rust te bewaren en te helpen waar nodig. Dit kan op verschillende vlakken zijn. Denk aan ontspannen (massages, ademhaling…), grenzen en wensen bewaken, maar ook coachen (jullie geruststellen, moed inspreken…).

Voor de partners: wees gerust, ik wil jullie niet komen vervangen! Dat is wel het laatste wat ik wil en dat kan ik ook niet. Want jullie zijn zo hard nodig! Ik kan wel liefde geven, maar niet de liefde die jij voor je vrouw voelt en aan haar geeft. Dat is uniek en heel nodig tijdens een bevalling! Ik kan je wel helpen in het ondersteunen en aanmoedigen van je vrouw, je even ‘aflossen’ zodat jij eventueel wat kan rusten… Want het is hard werken, zo’n bevalling! En tenslotte word jij ook vader/moeder en kan het voor jou ook best heftig zijn wat er allemaal gebeurt. Hierin kan ik ook jou helpen.

Tenslotte: het is wetenschappelijk bewezen dat een doula bij je bevalling hebben echt effect heeft. Even op een rijtje:

– 50% minder keizersneden

– 25% kortere duur van de bevalling

– 60% minder verzoeken om een ruggenprik

– 40% minder gebruik van synthesche oxytocine om in te leiden

– 30% minder verzoeken om pijnbestrijding

– 40% minder vacuĆ¼m- of tangverlossingen

Bron: Mothering the Mother, How a Doula Can Help You Have a Shorter, Easier and Healthier Birth, by Kennell, Klaus and Klaus (1993)